diumenge, 23 de novembre del 2014

1ER "PUNT DE FISIO" ESTRUCTURES BIOMECÀNIQUES


Abans de res hem de saber quines són les estructures mecàniques que li confereixen al cos humà la capacitat per poder-se moure per poder entendre la patologia d'algun d'aquest components.
Aquestes estructure són:




1. MÚSCULS
2. TENDONS 
3. OSSOS


1. MÚSCULS
Els seu nom deriva del llatí "mus" (ratolí) i és el teixit contractil de l'organisme.
Segons les fibres que els composen es divideixe en músculs estriats, músculs llisos múscul cardíac. Els experts no es posen d'acord però s'estima que hi ha alrededor  d'uns 640 músculs en total.


múscul que conformen els cos humà


Els músculs estriats són els també anomenats voluntaris. Són els responsables del moviment controlat i n´hi ha de llargs i curts. Aquests els podem contraure i relaxar a voluntat. Són els que ens serveixen per poder realitzar un esforç o produir un treball. També són els que sovint ens lesionem al realitzar un esport.


Els músculs llisos són els anomenats involuntaris. Aquests conformen algunes vísceres i  són resposables del moviment involuntari digestiu com els moviments peristàltics.Els podem trobar també en els vasos sanguinis.


 vísceres que contenen múscul llis


Mentre que el múscul cardíac és un tipus de múscul que pertany a l'involuntari i que nomès es troba en el sistema cardíac (cor).


2. TENDONS
El tendó està format per fibres de col.làgen. Són durs, no contràctils i de color nacarat. L'orígen i les insercions dels músculs estriats estan formades per tendons. Tenen la funció d'unió entre el múscul i os. Estan capacitats per transmetre la força de la contracció muscular per produir un moviment. 

 Acció del tendó (vídeo)


3. OSSOS
Són parts de l'organisme composades per teixit conjuntiu, lleugeres i dures.En total n'hi ha 206. S'encarreguen de sostenir l'organisme, èssent aquesta la funció principal, així com la capacitat de moviment, juntament amb els músculs i tendons, i la funció de protecció d'alguns òrgans com per exemple el cervell. La membrana de teixit conjuntiu que embolcalla l'os rep el nom de periosti i és fonamental per a la formació del teixit ossi.
Els ossos es  divideixen en llargs (fèmur), amples (com l'omòplat), i curts (vèrtebres). 


Totes aquestes estructures conjuntament amb el sistema nerviós i els sistema sanguini, són les responsables de que ens poguem moure i realitzar exercicis físic.
En les pròximes entrades veurem que pot succeir si alguna d'aquestes estructures es danyen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada