diumenge, 30 de novembre del 2014

2on "PUNT DE FISIO" FASCITIS PLANTARHe aquí una de les més comuns patologies del corredor. Segons experts, és la causa més freqüent de talalgies en corredors de llarga distància, i conforma sobre un 10% del total de les lesions del corredor.


Definició

Definirem a una fascitis com una entesopatia que afecta a les insercions múscul-tendino-aponeuròtiques, situada a la tuberositat antero-interna del calcani que ens provoca un talàlgia (dolor al taló).

Anatomia
La fascia és un teixit fibrós que es troba situat en la planta del peu originant-se en el taló (calacani) e insertant-se en la base dels meta-tarsians (bases dels dits) Està formada pel flexor curt dels dits i l'abductor del 1er dit del peu. Es podria dir que és la continuació del tendó aquil.li en el peu.
La seva funció és la de mantenir l'arc plantar i estabilitzar el peu en l'impacte durant la marxa.
Per això un estirament excessiu de la fàscia pot dur a lesionar-la tot produint petits desgarraments en la seva inserció d'orígen en el calcani o bé produir-ne un esperó calcani. Així doncs podem parlar d'una fascitis quan hi ha nomès inflamació i una fasciosi quan hi ha arrancaments d'aquestes fibres en la seva inserció.


    
                       ABD del dit gros

    Esperó del calacani


Causes de la Fascitis

Poden influir diverses causes però la principal és una excesiva hiperpronació del peu (excesiu recolçament del peu per la part interna) durant la marxa o la carrera això es pot deure a una debilitat de la musculatura estabilitzadora el turmell, sabatilles gastades que no realitzen la seva funció d'estabilitat per la seva cara interna o un escurçament del tendó aquili principalment.
Una tíbia anterioritzada, astràgal anterior, sobrepes,, sobrecàrrega de la muscular, augment del volum d'entrenament, no respectar els dies de repòs poden ser altres motius d'aparició de fascitis.
Clínica

És una patologia que tots els pacients quan venen a la consulta coincideixen en comentar que al matí quan es lleven, al realitzar les primeres passes, noten unes punxades, que de vegades poden ser invalidants, fins que poc a poc tendeixen a desaparèixer durant el transcurs de la marxa.
Hi ha un punts dolorosos molt definits que poden ser o bé el centre de la planta del peu o la tuberositat antero-interna del calcani.
Durant les activitats de la seva vida ordinària denoten una punxada en la planta del peu que nomès cedeix amb el repós i que augmenta si realitzen qualsevol tipus d'esport.
Tractament

Normalment les fascitis solen ser molt molestes i poden tendir a la cronificació. Per això és molt important que als primers símptomes ens posen mans a l'obra i comencem a tractar-ho.
Algunes de les coses que inicialment es poden fer són:

-Crioteràpia (bossa de gel 20')
-Repós esportiu
-AINES
-Estiraments de la planta del peu
-Estirament tendó d'Aquil.les
-Rodet sota el peuUn cop la molèstia a desaparegut haurem d'enfortir la musculatura per tal que pogui tenir una resistència a l'esforç major i no cedeixi (s'estiri o allargui) al realitzar la carrera o activitat esportiva i un cop fet això reintroducció a la carrer progressivament.

Arrosegar una tovallola amb els dits, agafar bolígraf o caniques amb els peu, caminar de puntetes,... poden
ser exercicis per enfortir la musculatura.

Si les molèsties no cedeixen convindrà anar a fer una visita al fisio o a un professional mèdic especialitzat per tal que indiqui les pautes a seguir. De vegades fins i tot, desprès d'haver realitzat el tractament conservador, si la simptomatologia no milora en 6-12 mesos es possible contemplar la possibilitat d'intervenció quirúrgica (fasciectomia).Bibliografia:

IGNACIO LORENTE SANJUÁN. Lesiones asociadas a la carrera. 2004. 118-126
JUAN CARLOS ORIHUELA FERNÁNDEZ, SONIA CHICO FERNÁNDEZ, ANTONIO, VERDUGO GAMERO, FRANCISCO JAVIER ORTEGA MOLINA, ANA BELÉN ORDÓÑEZ VÁZQUEZ, MARÍA TRINIDAD ORDÓÑEZ VÁZQUEZ. Prevención, actuación y tratamiento de las lesiones deportivas. 2003. Pp248-249
BLANDINE CALAIS-GERMAIN. Anatomía para el movimiento.Marzo 1995, vol 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada