diumenge, 14 de desembre del 2014

3er "PUNT DE FISIO" HÈRNIA DISCAL



ANATOMIA DISCAL 

L'hèrnia discal és una patologia de la columna classificada coma patologia discal (que afecta al disc intervertebral). Aquest disc està situat entre vèrtebra i vèrtebra i té la funció d'amortiguació i repartiment de forces que recauen al llarg de nostre raquis. Està preparat per poder realitzar els moviments de flexo-extensió, inclinació i en menor mesura dels moviments de cizallament (girs), èssent en aquests la primera causa d'incidència d'aquest tipus de patologia. El disc està format per un anell fibrós i un nucli pulpós.





QUÉ ÉS UNA HÈRNIA DISCAL?

Una hèrnia de disc o hèrnia discal (d'ara en endavant HD) no és res més que una sortida del nucli pulpós de disc intervertebral degut a una fisurament o trencament del seu anell fibrós. Segons si el nucli es deforma o acaba sortint del l'anell tindrem una protusió discal o una HD.









SÍMPTOMES DE L'HÈRNIA DISCAL


Un cop produïda l' HD el nucli pot sobresortir de l'anell per la part posterior, lateral o póstero-lateral produint clínica a nivell bilateral o homolateral segons per on hagi protuit el disc. D'aquesta manera pot ser que presioni o bé les arrels nervioses o pot ser que comprimeixi la medul.la espinal


El més normal és que quan presiona l'arrel els símptomes més corrents són: dolor, parèsies (sensació de formigueig), èssent també normal una certa debilitat de la musculatura que aquesta arrel innerva. Mentre que si comprimeix la medul.la, la clínica que podem notar és la pèrdua de sensibilitat.

S'ha d'anar al tanto de no confondre aquest tipus de patologia amb d'altres que poden donar símptomes similar com per exemple les lumbo-ciatàlgies o els síndroms dels piramidals per exemple.

En cas d'una HD en la regió lumbar es pot notar un dolor com una punxada, com una corrent, notar la calma com entumida i fins i tot tenir l'EEII afecta més dèbil. Si l'HD es té a nivell cervical es poden notar símptomes similars a nivell del braç. 
El dolor pot començar d'una manera dèbil i anar augmentat segons l'HD comprimeixi l'arrel. Es pot notar dolor a l'estornudar, al fer flexió a tocar-se els peus, desprès d'estar molta estona de peu i pot notar-se també per les nits mentre dormim arribant a fer-se inval.lidant




ETIOLOGIA DE L'HÈRNIA DISCAL

Les HD poden tenir diferents orígens com per exemple de caràcter obstètric (al nèixer), desprès d'un esforç o bé per estrès de la columna al realitzar un gir, per microtraumatismes de repetició, una excessiva debilitat de la musculatura paravertebral o per traumatisme directe.
Sembla ser que és més freqüent en homes de mitjana edat i d'edat avançada.



TRACTAMENT DE L'HÈRNIA DE DISC


  En un inici quan es comencen a notar els primers símptomes el més lógic és acudir a un metge especialista o fisioterapeuta per tal que es pugui diagnosticar amb les proves radiodiagnòstiques quan abans millor.

  En cas de ser una persona esportista o molt activa es recomana reduir l'activitat, pendre AINES (antiinflamatoris no esteroideos), analgèsics si el dolor és molt fort, relaxants musculars per alleugerir els espasmes musculars produits i medicació per disminuir el dolor produit pels nervis comprimits.

  Es recomanen els bloqueigs, infiltracions amb corticoides i ràdiofreqüències (cremar el nervi afectat) en cas de ser molt inval.lidant.
Recomanacions fisioterapèutiques de canvis d'estil de vida, exercicis per relaxar musculatura i enfortir musculatura per intertar reduir al màxim l'HD. També s'han de seguir els consell per poder realitzar segins quines accions (foto) que ens poden ser perjudicials per a la nostre patologia.
Recomanacions per aixecar i transportar pesos
                                           
El millor que es pot fer es dur una vida activa i practicar esport per mantenir la musculatura el suficienment tonificada per tal que ens ajudi a prevenir aquests tipus de lesions.Cal enfortir la musculatura de la zona lumbo-pèlvica en cas d'HD. Aixó es pot fer practicant exercicis del CORE, pilates terapèutic, ioga,... sempre però, sota la supervisió d'un professinal de la salut que ens indicarà quin tipus d'exercici podem i devem fer.




 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada